امروزه نورپردازی نما بین مردم از محبوبیت ویژه ای برخوردار است در گذشته از نورپردازی فقط برای روشن کردن مجسمه ها و بناهای تاریخی استفاده میکردند اما این روزها جزء جدا نشدنی ساختمان ها به حساب می آید.

از این تکنیک برای روح بخشیدن ، زیباسازی ، بهتر دیده شدن و  فروش بهتر ساختمان استفاده میکنند.

تاریخی از نورپردازی :

پس از جنگ جهانی دوم شرکت جنرال الکتریک در یک بروشور به این نکته اشاره کرده بود که با نور مناسب، میتوان ویژگی های یک بنا را با شکوه و زیبایی بیشتری نشان داد.

در سال 1930 در منتهن آمریکا اولین نورپردازی صورت گرفت و بعد از آن این ایده به سرعت بسیار بالایی گسترش یافت. قابل ذکر است منتهن بعدها به همین دلیل به شهر نورانی معروف شد.

   

انواع نور در نورپردازی نما ساختمان :

سه دسته نور در نما به کار میرود:

  • نور عمومی: برای سازه های بتنی و سنگی این نوع نور پردازی بسیار مناسب است و باعث روشن شدن بخش عظیمی از نما میشود.
  • نور رنگی: برای زیبایی و روح بخشیدن و جلوه ی خاص به نمای ساختمان استفاده میکنند کهLED  های رنگی میتواند بهترین گزینه برای اینگونه نماها باشند.
  • نور دکوراتیو: بر روی بخشی از سازه تمرکز دارد و بر روی کل نما تابیده نمی‌شود.


شیوه نورپردازی نمای ساختمان :

نورپردازی یک دست: در این نوع نورپردازی، ساختمان یکدست  و بدون پستی و بلندی نشان داده میشود و معمولا از یک نقطه در مجاورت نمای ساختمان انجام میشود 

نورپردازی خشن: اگر بخواهیم بناهایی که بخشی از آن ها با شیوه و یا مصالح خاصی ساخته شده اند را مورد توجه قرار دهیم از نورپردازی خشن استفاده میکنیم .در این نوع نورپردازی، تمرکز روی قسمت هایی است که انتخاب کرده ایم مثلا برای نشان دادن یک مجسمه یا یک گیاه  از پرژکتور های رفلکتوردار(زوم) استفاده میکنند .

نورپردازی از داخل و خارج : در این نوع از نورپردازی با نصب چراغ ها یا فیبرهای نوری در زیر طاقی پنجره‌ها و سایر خطوط افقی و عمودی ساختمان، نورپردازی نمای ساختمان انجام می‌شود. این نوع نورپردازی یکی از محبوب ترین روش های برای ساختمان های مسکونی است.

نورپردازی خطی: در این نوع نورپردازی از چراغ های خطی استفاده میشود. توزیع نور در یک منطقه‌ی باریک مورد استفاده قرار می‌گیرد وهمچنین نور خطیLED برای خطوطی که میخواهند به صورت مداوم بدون هیچ نقطه تاریکی روشن بمانند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. معمولا طول این چراغ‌ها زیاد است و روی سطح دیوار یا سقف نصب شده یا به شکل توکار استفاده می‌شوند.

از چه لامپ هایی برای نورپردازی ساختمان استفاده میشود؟!

در زمان قدیم از لامپ های رشته ای ، فلورسنت ، هالوژن ،سدیم و بخار جیوه برای نورپردازی نمای ساختمان استفاده میشد اما امروزه از لامپ هایی مانند: پروژکتورهای ال ای دی ، وال واشرهایLED  ، ریسه های شلنگی و نئون فلکسی ، چراغ های دکوراتیو وجت لایت ها برای تامین روشنایی نما استفاده میکنند

چند نمونه از المان های نوری برای نورپردازی نمای ساختمان

پروژکتور ال ای دی : لامپ های ال ای دی در یک قاب به شکل مستطیل ، مربع وگرد در کنار یکدیگر قرار گرفته اند که سه شکل پخش نور دارند.متمرکز، نیمه متمرکز  و غیر متمرکز که متناسب با نورپردازی مد نظر ما تعیین میشود.

برای مثال روشنایی  یک محوطه باز یا تابلوهای تبلیغاتی از پرژکتورهای نیمه متمرکز و غیر متمرکز استفاده میشود و همچنین برای نورپردازی المان های خاص، از پرژکتورهای با نور متمرکز استفاده میکنیم.

وال واشر :  وال واشرها یک یا دو ردیف از لامپ‌های ال ای دی هستند که میتوانند نور را در رنگ ها و شدت های مختلف تولید کنند. همچنین برنامه پذیر هستند و قابلیت کنترل نیز دارند. میتوانید در قسمت بالا و یا پایین ساختمان از آن ها برای ایجاد نور یک دست استفاده کنند.

ریسه نئون فلکسی: یک رشته از چیپ های نوری هستند و داخل نواری از جنس سیلیکون و یا پی وی سی قرار میگیرند. برای نماهای دارای منحنی و زاویه دار مناسب هستند و در فضاهای داخلی و خارجی از آن ها نیز استفاده میشود.

جت لایت: یک لامپ ال ای دی قرار گرفته درون یک لنز است و نور را به صورت پرتابی با طول نوری زیاد بروی ساختمان منتشر میکنند.همچنین میتوان میزان نور ،رنگ،خط سیر مستقیم نور در جت لاین ها را تنظیم نمود.

چند نکته در اصول نورپردازی نما ساختمان :

  • یکی از مهم ترین اصول نورپردازی شدت، جهت و رنگ نور است .رنگ نورپردازی باید با رنگ مصالح به کار رفته تناسب داشته باشد. اگر شدت نور بسیار کم باشد باعث کم جلوه بودن نما میشود و شدت بسیار بالای نور باعث دیده شدن ایرادهای ساختمان و باعث ایجاد آلودگی نوری میشود. همچنین جهت نورپردازی باید به نحوی باشد که نور به داخل ساختمان تابیده نشود.
  • برای بیشتر نشان دادن حجم ساختمان باید از شدت نور های متفاوت استفاده کنید. اگر شدت نوری که از جهات مختلف به ساختمان میتابد متفاوت باشد حجم ساختمان شما بیشتر دیده میشود.
  • اگر ساختمان شما دارای ستون های زیادی است و بخش مهمی از معماری ساختمان شماست توصیه میشود نورپردازی را به گونه ای انجام دهید که یک سمت ستون روشن باشد و سمت دیگر آن سایه های کوچکی ایجاد شود. 
  • اگر میخواهید ظاهر ساختمان شما با اهبت باشد تجهیزاتی که برای نورپردازی نما استفاده میکنید باید به بنا بسیار نزدیک باشد تا جزئیات آن بهتر دیده شود.
  • اگر ساختمانی با ارتفاع بلند دارید باید از چراغ هایی که پرتاب نور بالایی دارند استفاده کنید.
  • در ساختمان هایی با ارتفاع کمتر از چراغ هایی که برد کمتر اما پوشش نوری بیشتری دارند استفاده کنید .میتوانید از پروژکتورهایی با زاویه تابش 150 تا 180 درجه بسته به ارتفاع ساختمان قابل استفاده است