در زمستان گذشته احساس افسردگی زیادی میکردم ،خلق و خویم تغییر کرده بود و هر روز بی حوصله تر میشدم، به توصیه دوستانم به دکتر روانشناس مراجعه کردم.
دکتر بلافاصله بعد از شنیدن شرح حالم پرسید
آیا در خانه ای کوچک و کم نور زندگی میکنم ؟ پاسخ دادم بله ، در چند ماه اخیر به منزل جدید خود نقل مکان کردم ودر یک آپارتمان کوچک زندگی میکنم که پنجره ها به وسیله پرده ها پوشیده شدند و در داخل اتاق نوری وجود ندارد.
سوال کردند آیا محلی که در آنجا کار میکنم دارای نور مناسبی هست یا خیر ؟
پاسخ منفی دادم و گفتم در محیطی که نور بسیار کمی داره و فاقد پنجره است مشغول کار هستم.
از پزشک پرسیدم دلیل این سوالات چیست ؟
دکتر با خونسردی توضیح دادند، نور و روشنایی نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت جسمی و روانی داره و میتونه باعث آسیب های روانی بشه و همچنین باعث میشه برای ارتباط داشتن با دیگران نیز دچار مشکلات بشیم.
با تعجب پرسیدم، دکتر واقعا نور و روشنایی انقدر تاثیر گذاره ؟
گفتند بله ، در گذشته که خانه ها حیاط و فضای باز بیشتری داشتند، افراد به دلیل بهره بردن از نور طبیعی و روشنایی کافی، از سلامت جسمانی و روحی بیشتری برخوردار بودند
اما امروزه که سبک زندگی تغییر کرده و روند آپارتمان نشینی افزایش پیدا کرده به دلیل عدم استفاده از نور مناسب و کافی افراد بیشتر در معرض افسردگی و آسیب های جسمانی هستن. همچنین نور بروی خلق و خو نیز تاثیر گذاره.
دکتر پرسید آیا بی حوصله و پرخاشگر هم هستم ؟
جواب دادم بله، سریع عصبی میشوم و برخلاف میلم با پرخاشگری پاسخ دیگران را میدهم و این امر باعث ایجاد تنش های زیادی در خانواده من شده .
توضیح دادند: کم بودن نور در برخی از افراد باعث پایین آمدن آستانه تحمل آن ها میشود و همین امر باعث مشاجره بین خانواده میشود، این تنش ها باعث استرس های فراوان و همچنین افسردگی نیز میشود این در حالی است که مردم به دلیل آگاه نبودن از تاثیرات نور در سلامت روان، آن را در نظر نمی گیرند و بی اهمیت میشمارند .
از دکتر پرسیدم آیا تنها نور باعث ایجاد افسردگی و مشکلات من شدند ؟
پاسخ دادند : یکی از عوامل موثر همین موضوع است اما در زمستان به دلیل کم شدن نور و کاهش هورمون ملاتونین در بدن این مشکلات رخ میدهد و نور درمانی یک گزینه بسیار عالی برای درمان است.
دکتر چندین راه کار و اقدامات ساده را به من پیشنهاد دادند تا به آن ها عمل کنم و بعد از یک ماه دوباره مراجعه کنم.
یک ماه گذشت و با حالی خوب و پرانرژی به دکتر مراجعه کردم.
دکتر پرسیدند آیا تمام نکات را رعایت کردید ؟ گفتم بله
به توصیه شما پرده های اتاق را کنار زدم و از نور و روشنایی طبیعی استفاده کردم، لامپ های خانه را تعویض کردم و لامپ های LED را جایگزین کردم
همچنین از چراغ های رومیزی با نور و روشنایی های گرم مانند رنگ زرد و آپاژورهایی که نور بسیار ملایمی دارند استفاده کردم و فضایی گرم و دلنشین برای خود و خانوادم ایجاد نمودم .
استفاده از نور طبیعی و نور مصنوعی بطور صحیح باعث روشنایی بهتر خانه و حتی از بین رفتن تنش های عصبی و مشاجره های ما شد.
همچنین در محیط کار نیز توصیه کردم از لامپ های LED که نوری مناسب دارند استفاده کنند و همینطور هر روز صبح به نرمش و پیاده روی در زیر نور خورشید پرداختم و امروز حال بسیار خوبی دارم .
دکتر خاطر نشان کردند استفاده صحیح از نور و روشنایی باعث ایجاد تغییرات خلق و خو و بهتر شدن حال من شده از دکتر تشکر کردم و به خانه برگشتم.
امروز یکسال از دیدار من و دکتر میگذرد و من هنوز به توصیه های دکتر عمل میکنم و دیگر دچار حال بدی که در گذشته شده بودم نیستم و قدردان توصیه های دکتر روان شناسم هستم همچنین به تمام دوستانم توصیه های دکتر را پیشنهاد میکنم تا از نور و روشنایی متناسب استفاده کنند و از آن غافل نشن.
به امید روزی که تمامی افراد از نقش نور و روشنایی در سلامت جسمی و روانی خود آگاه باشند.
دیدگاه خود را بنویسید