پرژکتور های نوری (نورافکن) یا FLOODLIGHT چیست؟
پرژکتورها یکی دیگر از منابع روشنایی هستند که جهت زیبایی و تامین نور و روشنایی در فضاهای فروشگاهی، ساختمانی، مراکز تجاری، ورزشگاه ها و باشگاه ها می توان از آن استفاده کرد. پرژکتورها بنابر ولتاژ و رنگ نور و ... دارای انواع مختلفی بوده و با توجه به اینکه در چه فضایی قصد استفاده از آنها را دارید می توانید رنگ آن را نیز انتخاب نمایید. به عنوان مثال در محیط های ورزشگاهی اصولا از نور سفید و در محیط فروشگاهی از نور آفتابی استفاده می گردد. در این مقاله قصد داریم به بررسی پرژکتورهای LED بپردازیم. پرژکتورهای LED دارای دو مدل COB و SMD می باشد که در ادامه به توضیح هر یک خواهیم پرداخت.
پرژکتورهای پاور LED
پروژکتور های پاور ال ای دی از چیپ های ال ای دی پاور تولید میشود که در وات های 1 الی 5 ساخته میشوند که معمولا یک وات آن استفاده میشود که 300 میلی آمپر مصرف جریان دارند. این دسته از چراغ ها معمولا برای نور پردازی های خاص یا جاهایی که روشنایی مسیر های طولانی (طول محیط مد نظرتون زیاد) باشد استفاده میشود. در پرژکتورها به دلیل قرارگرفتن یک به یک چیپ ها درکنار یکدیگر و استفاده از لنز شفاف برروی چیپ ها، نوری شفاف و متمرکز از خود منتشر می کنند که هر کدام برای نور پردازی محیطی خاص کارایی دارند.
معمولا پرژکتور های رنگی از این دسته میباشند.
مزیت های پروژکتور های پاور ال ای دی
- پرتاب نور زیاد
- تولید در رنگ های مختلف
- عیب یابی تعمیر راحتر نسب چیپ های اس ام دی
- قابلیت نصب لنز روی هر چیپ که بر حسب نیاز میتوان زاویه نوری آنرا تغییر داد
- تولید در هر وات های مختلف
عیب های پرژکتور های پاور ال ای دی
- معولا برای روشنایی محیطی که پخش نور بالایی نیاز داریم استفاده نمی شوند
- تولید گرما بالا
- قیمت بالا تر نسبت چیپ های SMD
- معمولا به خاطر کمتر شدن هزینه ها تعداد بیشتری از چیپ هارا سری نصب میکنند که باعث میشود در مواقعی که یکی از چیپ ها بسوزد تمام مسیر نور خود را از دست میدهد. البته در برخی پرژکتور ها شرکت ها از چیپ های ال ای دی زنر دار استفاده میکنند که این مشکل را مرتفع میسازد ( به محض سوختن چیپ، چیپ را اتصال کوتاه میکند که جریان برق مسیر برقرار باشد).
پرژکتورهای COB
عبارت COB مخفف Chips On Board می باشد، که از کنار هم قرار گرفتن ال ای دی ها در یک محفظه ساخته میشود.از پرژکتورهای COB مواقعی استفاده می شوند که زاویه نور کمتری نسبت به پرژکتور های SMD بخواهیم (یک کاری بین پرتاب و پخش نور) باشد.معمولا در وات های 3 الی 200 وات تولید میشوند که عموما در ساخت پرژکتور های نوری 50 و 100 وات آن استفاده میشود. و معمولا CRI پروژکتور ها بالا 80 میباشد. در دو مدل با درایو سرخود (DOB) یا درایو جدا تولید میشوند.
اگر در مورد واحد های نوری اطلاعات بیشتر میخواهید حتما به مقاله اصطلاحات رایج مفاهیم روشنایی ما سری بزنید.
معمولا پرژکتور های COB دارای رفلکتور هستن که برای پرتاب نور نور بیشتر میباشد.ولی در برخی موارد یک لنز محدب بزرگ در جلو چیپ COB قرار میدهند تا پرتاب نور بیشتری داشته باشند.
رفلکتور نور چیست
نقش هدایت کننده نور یا پرتاب آن به نقطه مورد نظر ما دارد که معمولا از جنس آلومینیومی میباشد با روکش کرومی یا ورقی از جنس آهن نازک و پلاستیک که رنگ براق شده اند. بسته به کاربرد مورد نظر سازنده درجه پرتاب نور آن تایین میشود و ساخته میشود.
مزایا پرژکتور های COB
- ایجاد حجم نور زیاد در سطح کمتر
- پرتاب نور بالا
- تعمیر و عیب یابی راحتر نسبت به پرژکتور ها
- تولید در طرح های مختلف بخاطر اینکه چیپ های سی او بی را طرح های مختلف میتوان تولید کرد
- تولید سریع تر و راحتر
معایب پروژکتور های سی او بی
- قیمت بالا تر نسبت به پرژکتور های smd و پاور ال ای دی
- به محض سوختن چراغ یا درایو آن پروژکتور خاموش میشود ولی در پرژکتور های SMD و LED POWER میتوان با موازی کردن از این مشکل جلوگیری کرد
- برای بهره بری بهتر از پرژکتور های COB باید ارتفاع نصب حداقل 4 متر در نظر گرفت و حداکثر ارتفاع آن بسته به پرژکتور (زاویه نور) و طول مسیر روشنایی مد نظر برمیگردد
- معمولا طیف نوری کمتری تولید میشود ( عموما مهتابی و آفتابی )
- بخاطر رفلکتور دار بودن نورافکن معمولا ضخامت بیشتری نسبت به پرژکتور های اس ام دی و ال ای دی دارند
پرژکتورهای LED SMD
SMD مخفف Surface Mounted Device است که یعنی دیود نصب شده بر سطح که هر کدام از از چیپ ها معمولا دارای یک دیود نوری و در برخی سه دیود در یک چیپ هستن که برای پرژکتور های RGB (رنگ متغییر) استفاده میشود. چیپ ها روی یک برد PCB نصب میشوند و دو مدل با درایو سرخود (DOB) یا درایو جدا تولید میشوند.
مزایا پرژکتور اس ام دی ال ای دی
- پخش نور بالا ( مورد استفاده در روشنایی باغ ، جلو فروشگاه ، تابلو تبلیغاتی و... )
- هزینه تولید پایین تر
- تنوع در تولید وات های مختلف
- تولید در رنگ بندی مختلف
- بخاطر تخت بودن چیپ ها و نیاز نداشتن به رفلکتور عمیق نسبت به پرژکتور های دیگه ضخامت (عمق) کمتری دارند
- در مواردی که نیاز به روشنایی مسافت طولانی (طول) میتوان از پروژکتورهای لنزدار استفاده نمود
معایب پروژکتور smd ال ای دی
- تعمیر و عیب یابی سخت تر نسبت به پرژکتور ها دیگر
- استحکام کم در برابر ضربه
- در مدراتی که تعداد مسیر (جریان) چیپ ها سری باشند بیشتر احتمال سوختن چیپ ها بیشتر هستن بخاطر اینکه اگر یک چیپ بسوزد تمام مسیر خاموش میشود که باعث میشود بار آنها روی دیگر مسیر ها بیافتد و سریع تر چراغ میسوزد
دیدگاه خود را بنویسید