پس از اختراع برق، در زمینه نور و روشنایی نیز بشر همیشه به دنبال صرفه جویی و کاهش مصرف در استفاده از این انرژی بوده است. یکی از این موارد ابداع و اصلاح نسل های مختلف لامپ ها می باشد. امروزه شاهد پیشرفتهای چشمگیری در زمینه کارایی، کیفیت نور، تراکم و بازده انرژیلامپ ها هستیم که به معرفی آنها می پردازیم.
لامپ ها دارای انواع مختلفی مانند:
- لامپ رشته ای
- لامپ فلورسنت
- لامپ فلورسنت فشرده کم مصرف
- لامپ هالوژن
- لامپ ال ای دی
- لامپ متال هالید
- لامپ نئون
- لامپ رشته ای:
این نوع لامپ ها که به لامپ های التهابی نیز معروف هستند اولین نوع لامپ های اختراعی بودند که کماکان نیز در برخی از ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع لامپ نیازی به تجهیزات اضافی نداشته و قیمت بسیار پایینی دارند، علاوه بر این با هر دو نوع جریان مستقیم و متناوب می تواند روشن شود. این نوع لامپ ها دارای رشته تنگستنی بوده که با عبور جریان برق از آن، دارای روشنایی می شدند. دارای اشکال متفاوتی هستند و به دلیل دمای حرارتی بالا هنگام روشن شدن و طول عمر کوتاه و هم چنین اتلاف انرژی بسیار، استفاده از آن مقرون به صرف نمی باشد اما به لحاظ قیمتی دارای قیمت مناسبی می باشند. لامپ های رشته ای دارای انواع مختلفی به شرح ذیل می باشند:
- لامپ های رفلکتوردار
- لامپ های کریپتون
- لامپ های فانتزی
- لامپ های تزئیناتی
2. لامپ فلورسنت
این نوع لامپ ها که به لامپ های مهتابی نیز معروفند در جهت رفع معایب لامپ های رشته ای تولید شدند. الامپ فلورسنت با توان خروجی بالا و نور زیاد، درصد بیشتری از انرژی الکتریکی را به نور تبدیل میکنند. این لامپ ها در سال 1890 توسط پیتر کوپر هیویت ابداع گردید. از مزایای این لامپ ها می توان به:
- عدم وجود معایب لامپ های رشته ای در این لامپ ها
- تولید نور وسیع تر
- ایجاد روشنایی مناسب تر
- وجود هزینه های پایین تر این نوع لامپ ها نسبت به لامپ های جدید
اشاره نمود. اما این نوع لامپ ها نیز دارای معایبی می باشند مانند:
- سمی بودن گازهای موجود در لامپ
- استهلاک بالا
- بازه زمانی روشن شدن لامپ
- مساله بازیافت آن
3. لامپ فلورسنت فشرده کم مصرف
لامپ های فلورسنت فشرده یا CFL از لامپ های بخار جیوه کم فشار محسوب می شوند.
از نظر ظاهر دارای یک حباب لوله ای شیشه ای حاوی گاز آرگون و مقدار کمی جیوه هستند و سطح داخلی این حباب با ترکیبات ویژه فلورسانس پوشیده شده است. این لامپ ها در مقایسه با لامپ های رشته ای دارای مصرف برق کمتر و تولید نور به همان صورت و طول عمر بالاتری هستند. اما از لحاظ قیمت می توان گفت که هزینه آنها از لامپ های رشته ای بشتر می باشد که در مقایسه با هزینه مازاد برقی که لامپ های رشته ای تولید می کنند این تفاوت قیمت برای خرید لامپ ها مقرون به صرفه تر می باشد.
در قسمت های بعدی به معرفی و مقایسه دیگر انواع لامپ ها خواهیم پرداخت.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
میترا غلامی
ممنونم از سایت پر محتوا و خوب شما ممنون از قلم خوبه شما
1573 روز پیش ارسال پاسخ