برق اضطراری چیه و منظور از برق اضطراری چیست
برق اضطراری یکی از ضروریات برق رسانی در هنگام قطع برق شبکه است .
دلایل قطع برق شبکه میتواند یکی از موارد زیر باشد :
- قطع یکی از خطوط اصلی شبکه در HV
- قطع پست محلی (پست توزیع)
- خطا در خطوط انتقال محلی (قطع یا اتصال کوتاه )
- قطع سیم کشی داخلی
هنگامی که به دلایل ذکر شده برق قطع شود به یک جایگزین نیاز است که به این جایگزین برق اضطراری میگوییم. در واقع منظور از برق اضطراری برق جایگزین به جای برق اصلی شبکه میباشد
تاریخچه سیستم برق اضطراری :
برای اولین بار از سیستم های برق اضطراری در کشتی های نیروی دریایی در زمان جنگ جهانی دوم استفاده کردند. در هنگام جنگ ممکن بود که یکی از کشتی ها عملکرد دیگ های بخار خود را از دست دهد. در آن هنگام از یک و یا چند موتور دیزل برای راه اندازی ژنراتورهای پشتیبان استفاده میکردند. سوئیچ های انتقال زود هنگام به عملکرد دستی متکی بودند. دو سوئیچ به صورت افقی ، در یک خط و موقعیت "روشن" رو به روی هم قرار می گیرند. یک میله در این بین قرار می گیرد. برای اینکه سوئیچ کار کند باید یک منبع خاموش باشد ، میله به سمت دیگر منتقل شده و منبع دیگر روشن است
اهمیت برق اضطراری :
- در منازل، ساختمان های مسکونی و... هنگام قطع شدن برق به یک روشنایی در قسمت راه پله ها و یا برق به برای روشن شدن و از کار افتاده نشدن آسانسورها نیاز هست.
- در سیستم بانکداری برای ارتباط با مشتریان، خدمات بانکداری و ... نیاز بسیاری به برق میباشد و نبود برق خطرات بسیاری را در پیش روی دارد به همین دلیل نیاز است که بانک ها دارای سیستم برق اضطراری مستقلی باشند تا هنگام قطع شدن برق بلافاصله وارد سیستم برق رسانی بانک شود و کسی متوجه قطع بودن برق نشود.
- برق اضطراری برای مراکز خدماتی همانند چراغ راهنمایی ها نیز ضروری است میبایست این سیستم باشد تا هنگام قطع شدن برق ،از یک منبع تغذیه شود تا چراغ ها به درستی کار خود را انجام دهند و مانع ایجاد هرج و مرج شود.
- در بیمارستان ها به شدت برق اضطراری مورد نیاز است، زیرا نبود برق در محیط بیمارستان بسیار فاجعه برانگیز است و ممکن است باعث خسارات جبران ناپذیری شود.
منابع تامین برق اضطراری کدامنند؟
با توجه به اینکه در هر سیستمی اهمیت استفاده از برق اضطراری متفاوت است قطعا منابع تامین برق اضطراری نیز در هر سیستمی متفاوت میباشد.
یکی از عوامل بسیار مهم، مدت زمانی است که طول میکشد تا برق اضطراری جایگزین برق شبکه شود ، بعضی از این منابع میتوانند برق را بدون هیچ تاخیری و تنها با تاخیر چند میلی ثانیه ای، وارد مدار کنند. این سیستم ها برای تامین انرژی خود از باتری استفاده میکنند .
- در مراکزی که زمان بسیار اهمیت دارد و قطع شدن برق حتی برای چندین ثانیه باعث ایجاد خسارت و ... میشود همانند اتاق عمل، سامانه های نظامی و...برای تولید انرژی برق اضطراری از باتری استفاده میکنند.
- یکی دیگر از منابع تامین انرژی استفاده از مولد و موتور مکانیکی است. در هنگامی که زمان اتصال برق اضطراری برای ما حائز اهمیت نباشد و باعث ایجاد خسارات جانی و مالی نشود از این نوع سیستم استفاده میکنن زیرا هنگام راه اندازی زمان بر هستند و معمولا هنگام وصل شدن دارای مقداری تاخیر میباشند .
- در تجهیزات حساسی که نیاز دارند تا برق با فرکانس و ولتاژ بسیار مطلوبی وارد شبکه شود و هیچ گونه اختلالی وارد شبکه آن ها نشود (مثل تجهیزات مخابراتی ) از یو پی اس ها استفاده میکنند .
UPS مخفف کلمه Uninterruptible Power Supply به معنی منبع تغذیه بدون وقفه میباشد .
در هنگامی که جریان برق قطع میشود و یا برق دچار نوسانات شدید و ناگهانی میشود، یو پی اس ها شروع به انجام کار میکنند و از اینکه سیستم های الکتریکی دچار آسیب شوند جلوگیری میکند همچنین در برابر تغییرات ولتاژی و قطع شدن برق از سیستم ها محافظت میکند.
یو پی اس ها وظیفه تامین کردن انرژی بدون هیچ وقفه و ثابت نگه داشتن ولتاژ و جلوگیری کردن از اختلالات و نوسانات برق را بر عهده دارند.
دیدگاه خود را بنویسید