نور به دلیل تاثیراتی که در روحیه و احساسات انسان دارد،بسیار مهم و ارزشمند است.تا کنون به این اندیشید که توجه داشتن به  نورمناسب تاثیری در یادگیری و پیشرفت دانش آموزان دارد یا خیر؟ ممکن است دور از ذهن به نظر رسد اما روشنایی و نور مناسب بعنوان یک روش قدرتمند برای یادگیری در نظر گرفته میشود.تحقیقات نشان داده ،کلاس هایی که دارای نور هستند،باعث بهبود بخشیدن رفتار دانش آموزان میشود وهمچنین احساس اضطراب و استرس کمتری میکنند و این موضوع برای تمامی سنین صدق میکند.                             

نور و تاثیرات آن :

  • امروزه  وقتی وارد بیشتر کلاس ها میشوید،متوجه خواهید شد که چراغ های فلورسنت سقف را پوشانده اند. با وجود پیشرفت در فن آوری روشنایی ، این چراغ های تاریخ دارهنوز ثابت مانده اند.متأسفانه ، سوسو زدن نور فلورسنت نه تنها به عدم تمرکز دانش آموزان ، بلکه با خلق و خوی آن ها نیز ارتباط دارد. یک مطالعه در سال 2009 بر روی نمونه ای از 90 مدرسه انگلستان نشان داد، "یک سوسو زدن نامحسوس 100 هرتزی از نور فلورسنت" در داخل کلاس ها می تواند باعث "ناراحتی،حواس پرتی،بیش فعالی و اختلال در انجام کار" شود .با این حال ،چراغ های LEDجایگزینی مناسب برای چراغ های فلورسنت در مدارس هستند


  • قرار گرفتن در معرض نور روز می تواند باعث افزایش یادگیری شود.نور فراتر از این است که فقط به ما امکان دیدن جهان پیرامون خود را بدهد. قسمت هایی از چشمان ما مستقیما به بخشی از مغزمان متصل میشود و هورمون هایی را که مرتبط با سطح خواب یا هوشیاری هستند را تحت تاثیر قرار میدهد.وقتی به فکر بیدار شدن و مثمر ثمر بودن هستیم ، فکر می کنیم چراغ زرد با خورشید مطابقت دارد و برای ما بهترین نور است ، در واقع این نور آبی است که صبح از خورشید بیرون می آید و احساس بیداری و آماده بودن برای روز را در ما القا می کند. باید در نظر داشت ، همه نورها یکسان نیستند، افراد هنگام قرار گرفتن در معرض نور آبی در مقابل با سایر طول موج ها هوشیارترهستند و احساس خواب کمتری میکند. نور خورشید ، LED های تمام طیف و اکثر صفحه های دیجیتال غنی از نور آبی هستند.


  • نور،اصلی ترین عامل در ایجاد تمرکز است. دانش آموزانی که در اتاق های با نور زیاد هستتند نمرات بالاتری نسبت به دانش آموزانی دارند که در اتاق های کم نورمیباشند.مطالعات نشان داده است که نور ضعیف به میزان تاثیرگذاری اطلاعات در مغز میکاهد.اگر یادگیری در نور ضعیف باشد بامرور زمان؛مغز در جنب اطلاعات جدید کندترعمل میکند

  • وضوح دید: روشنایی با نور ضعیف و کم میتواند بر یادگیری تاثیربگذارد،زیرا دیدن واژه ها هنگام خواندن اطلاعات جدید دشوارتر است، نور کم بر توانایی دانشجو برای خواندن دقیق مطالب روی کاغذ یا تخته سیاه تأثیر می گذارد. این موضوع می تواند باعث وارد شدن اطلاعات غلط به مغز شود و یا بر اطلاعات جدید ذخیره شده تأثیر بگذارد.


  • روانشناسان دریافتندوقتی فردی بیشترین زمان خود را در یک اتاق سپری میکند ، نورپردازی میتواند روی سلامت روانی وی تاثیر گذارد.پزشکان از نور شدید به عنوان درمان افسردگی استفاده میکنند و برعکس اگر در یک اتاق با نور کم باشید باعث اثر منفی بروی روحیه و افسردگی میشود.همچنین افرادی که دچار افسردگی شوند در تمرکز کردن و انجام کارها دچار مشکل خواهند بود.نتایج نشان دادند،زنان در محیط های گرم و دارای نور سفید عملکرد بهتری دارند ، در حالی که مردان در نور خنک و سفید عملکرد بهتری دارند. مردان و زنان هر دو در ارزیابی سطح روشنایی و شاخص رنگ نور،درک و پاسخ متفاوتی می دهند ، بنابراین روحیه هر جنسیت نیز متفاوت است

چراغ مطالعه، ساده ترین راه برای رسیدن به نور در مکان هایی که فاقد دسترسی به نور طبیعی هستند!

  • چشم‌پزشکان ،مطالعه کردن در نورزیاد ویا نورضعیف وکم را باعث خستگی و ضعیف‌شدن چشم‌ها می‌دانند.شیوه صحیح مطالعه در کنار عوامل محیطی مانندرعایت فاصله مناسب با سطح کتاب، مکان مطالعه و استراحت چشم از مواردی است که در پیشگیری خستگی چشم و ضعف بینایی نقش مهم‌تری دارد در حالی که بیشتر مردم بر این باور هستند افزایش مدت زمان مطالعه ارتباط مستقیمی با ضعف بینایی دارد. 

  • از جمله عوامل مرتبط دیگر با کاهش بینایی، نور محیط است که انعکاس آن روی صفحه کاغذ باعث خیرگی چشم و کمبود آن باعث تطابق بیشتر چشم با صفحه می‌شود که بعث ایجاد فشار بیش از اندازه به چشم است. توصیه میکنند درهنگام شب مطالعه نکنید اما در صورت  لزوم،اما میتوانید با چراغ مطالعه برای خود ایجاد نورپردازی کنید، نور چراغ هنگام مطالعه  کردن باید به‌گونه‌ای تنظیم شود که صفحه کتاب کاملاً روشن بوده و فرد احساس خستگی در چشم نکند چرا که مطالعهدر تاریکی چشم را مجبوربه تطابق بیشتری با کلمات موجود در صفحه می‌کند که باعث نوعی نزدیک‌بینی کاذب نیز می‌شود.


چند عامل که سبب اختلال در یادگیری میشود :
سر و صدا: وجود سرو و صداهای فراوان در محیط باعث ایجاد اختلالاتی دردانش اموزان میشود. سر و صدا تأثیر عمیقی در یادگیری مهارت های خواندن ، نوشتن و درک مطلب و همچنین عملکرد کلی دانشگاه دارد.

 دما: اگر دمای کلاس یا محیط تحصیل در منزل خارج از محدوده راحتی باشد یا بسیار گرم باشد و یاسرد، می تواند منبع ایجاد حواس پرتی باشد واین موضوع  در یادگیری تداخل ایجاد می کند.

 چیدمان صندلی: یکی دیگر از عوامل حواس پرتی می تواند چیدمان میز و صندلی در کلاس باشد. وقتی كه به صورت صندلی ها به صورت نیم دایره باشد،دانش آموزان بهتر از عمل میکنند و همچنین در بحث های گروهی نیز بیشتر شرکت میکنند.
به طور کلی ، موارد بسیاری در مورد محیط های ساخته شده و طبیعی وجود دارد که می تواند بر یادگیری دانش آموزان تأثیر بگذارد ، به گفته برخی از محققان 15 تا 20 درصد یادگیری تحت تأثیر نور محیط میباشد. 

منابع:

http://williammeurer.com/wp-content/uploads/2017/09/How-Does-Lighting-Affect-Learning.pdf

https://www.alconlighting.com/blog/newsfeed/does-lighting-in-the-classroom-affect-student-concentration/