لوله برق چیست؟
لوله های برق وظیفه یک راه ارتباطی بین مصرف کننده و تابلو برق ایجاد میکند که در صورت لزوم در آینده امکان سیم کشی و کابل کشی دو باره فراهم شود.
لوله برق در سازه های مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی، ورزشی و کلیه سازه هایی که سیم برق و هادی های الکتریکی استفاده می کنند کاربرد دارد.
در گذشته سیم برق سازه ها و تاسیسات را بدون پوشش و عایق عبور می دادند که دارای معایب زیر بود:
- عدم تعویض و تقویت کابل یا سیم برق در دیواره ها و کف سازه
- تماس ناخواسته انسان با سیم و یا رسانای برق
- اتصال به بدنه ساختمان وانتقال برق به تمامی قسمت ها
- پایین آمدن ولتاژ برق
- ایجاد آتش سوزی در اثر اتصال برق و آتش گرفتن سیم برق
بعد از گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی و اختراع لوله برق به سرعت در صنعت ساختمان و انتقال برق کاربرد بسیار بالایی پیدا کرد.
لوله برق از طریق اتصالات به هم مرتبط می شوند و در دیواره ها و کف ساختمان قرار می گیرند و برای رد کردن کابل و سیم برق از وسیله ای به نام فنر استفاده می شود.
انواع لوله برق
- کاندوئیت فلزی
- پی وی سی
- گالوانیزه سرد
- گالوانیزه گرم
- پلی آمید
- پلی اتیلن
- خرطومی پلاستیکی
- خرطومی فلزی
کاندوئیت فلزی
برای محافظت و نگهداری از سیم و کابل در طول مسیر اجرای سیم کشی و کابل کشی، در واحدهای صنعتی، پروژه های ساختمانی و صنعتی، بکارگیری لوله های فولادی برق، مورد توجه قرار می گیرد که اجرای آن می تواند به صورت داخلی و یا روی سطحی انجام پذیرد.
فرم دهی ساده با استفاده از دستگاه لوله خم کن و مقاومت بالا و ماندگاری این تجهیزات در برابر ضربات مکانیکی، حیوانات موذی، گرد و غبار و همچنین شکل مناسب آن، محبوبیت لوله فولادی برق را در نزد کاربران بالا برده است.
انواع لوله های فولادی برق
- لوله فولادی برق مشکی
این نوع لوله فولادی برق، که عمدتا به وسیله رنگ در برابر زنگ زدگی مقاوم می شود، را می توان در فضای داخلی بناها، در بتن، مورد استفاده قرار داد.
کاربرد این قبیل لوله فولادی برق در ارتباط مستقیم با زمین، و یا در جاهایی که در برابر نفوذ عوامل زنگ زدگی و خوردگی شدید است مجاز نخواهد بود.
- لوله های فولادی گالوانیزه (لوله های فولادی گالوانیزه درز جوش)
این گونه لوله فولادی برق و متعلقات آن، که در برابر زنگ زدگی و خوردگی با مواد مقاومی مانند روی یا کادمیم ، از داخل و بیرون پوشیده می شود، می توان زیر اندود گچی مورد استفاده قرارداد.
- لوله فولادی گالوانیزه عمقی داغ
این نوع لوله فولادی برق و متعلقات آن در لوله کشی های روکار ، که در فضای بیرونی انجام می گیرد، و یا در مواردی که لوله های برق در معرض عوامل زنگ زدگی و خوردگی قرار می گیرد مانند محل های با رطوبت بالا و همچنین در مواردی که مقاومت مکانیکی بالا مورد نیاز است می بایست مورد استفاده قرار گیرد.
- لوله های فولادی گالوانیزه بدون درز ضد انفجار
این گونه لوله فولادی برق و متعلقات آن، در لوله کشی های مناطقی که امکان انفجار و آسیب فیزیکی وجود دارد باید به کار برده شود.
- کاندوئیت پی وی سی
این لوله ها کاملاً عایق و از جنس PVC (پلی وینیل کلرید) سخت می باشند. مقاوم بودن در مقابل مواد شیمیایی، استحکام مکانیکی، مقاومت در برابر زنگ زدگی، سبک بودن وارزان بودن این لوله ها از محاسن آن وعدم مقاومت در برابر حرارت و ضربه پذیری از معایب این لوله ها به شمار می آید، این لوله ها بیشتر در زیر سقف های بتنی مورد استفاده قرار می گیرد. جالب است بدانید علت نسوز بودن آن این هست که این ماده در زمانی که در برابر شعله و حرارت قرار بگیرد، گاز HCL از خود ساطع می نماید و این گاز از هوای موجود در اطراف سنگین تر است؛ بر این اساس از ترکیب هوا با شعله جلوگیری می نماید و شرایط اشتعال پذیری را خنثی خواهد کرد
مهم ترین دلایل برای استفاده از لوله پی وی سی
- وزن سبک و سهولت حمل و نقل
- مقاومت کافی در برابر مواد شیمیایی اسیدی، روغن ها، مواد خورنده، حلال ها، الکل و …
- سهولت نصب و اجرای سایر اتصالات
- کمک به حفظ سلامت محیط زیست؛ زیرا این متریال در برابر رشد باکتری ها مقاوم است و از جمله مصالحی است که عدم دارا بودن آلایندگی از جمله مهم ترین خصوصیات آن می باشد؛ بنابراین انواع لوله pvc علاوه بر استفاده در لوله کشی برق ساختمان می تواند در خصوص لوله کشی آب و فاضلاب نیز مورد استفاده قرار گیرد.
- لوله گالوانیزه گرم و سرد
این لوله ها را به کمک روی در برابر زنگ زدگی مقاوم می کنند و از آنها در زیر اندود گچی استفاده می کنند.
لوله های فولادی گالوانیزه دارای دو نوع سرد و گرم می باشند که از نوع گرم آن در فضاهای خارجی و باز که بیشتر در معرض زنگ زدگی قرار دارند استفاده می گردد و از نوع سرد آن در فضاهای داخلی استفاده می شود.
لوله گالوانیزه گرم: دمای لوله را تا 460 درجه افزایش داده و داخل وان روی مذاب برده و پس از ایجاد چند لایه متشکل از روی و آهن یا روی و فولاد در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت و... مقاوم می شوند.در این روش بین ۴۰ تا ۱۲۰ میکرون است که ظاهری کدر و مات و غیر یکنواخت هست.
عمر مفید این لوله 25 تا 30 سال هست.
لوله گالوانیزه سرد: در این روش لوله را در محلول ابی یا الکترولیتی قرار داده و بعد به ان نمک های حاوی رو اضافه کرده که ضخامت آن در حدود ۲۰ میکرون است.
عمر مفید لوله 5 تا 8 سال هست.
- لوله برق پلی آمید
لوله برق پلی آمید : لوله برق پلی آمید از جنس پلاستیک نرم بوده و در حال حاضر 65% در ساختمان ها و سازه های سبک کاربرد دارد. لوله برق پلی آمید بسیار سبک و قابل انعطاف و از نظر قیمتی از تمامی لوله برق موجود در بازار پایین تر است. از معایب این لوله می توان شعله ور شدن آن را ذکر کرد.
- لوله های پلی اتیلن
مقدمه ای برای لوله پلی اتیلن
صنعت تولید لوله پلی اتیلن در پنجاه سال گذشته با پيشرفت هایي که در زمينه توليد انواع لوله ها و اتصالات پلی اتیلن همراه بوده است، خود را به عنوان جايگزين مناسبي برای لوله هاي فلزي،GRP ، PVC و چدني مطرح نموده و توانسته است در اکثر موارد به عنوان جايگزين لوله های فولادی و pvc قرار گیرد. استحکام، دوام و روش نصب آسان این لوله و اتصالات در اين پیشرفت بسيار تاثیرگذار بوده است.
خواص پلی اتیلن
پلی اتیلن دارای خواص مکانیکی، شیمیایی، الکتریکی و حرارتی خوبی است و قیمت آن ارزان و دارای انعطاف پذیری و مقاومت الکتریکی و شیمیایی است. این ماده میتواند به شکل های مختلف و محصولات انعطاف پذیر یا سخت تولید و مصرف شود.
فرمول شیمیایی لوله پلی اتیلن
(C2H4(nاز پلیمریزاسیون مونومرهای اتیلن (یا اتن) ساخته میشود. یک مولکول عادی پلی اتیلن میتواند شامل بیش از 500 زنجیره مولکولی ایجاد کند.
این لولهها به دلیل دارا بودن مواد ویسکوالاستیک انعطافپذیر هستند و در برابر ضربه، مواد شیمیایی و سایش مقاومت بالایی دارند و طول عمر لوله های پلی اتیلن بین 50 تا 100 سال است و در مقایسه با لوله های فولادی وزن کمتری دارند و هزینه حمل و نقل پایین تری دارند و به همین دلیل استفاده از این لوله ها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.
از این لولهها میتوان در زیر و یا روی زمین برای حفاظت از کابل های برق استفاده کرد بدون آن که نیازی به تیر برق و نصب دکل های انتقال کابل برق باشد. سطح درونی این لوله ها صاف و عبور کابل ها از درون آن ها بسیار آسان است. یکی دیگر از ویژگیهای لولههای پلی اتیلن این است که میتوان آنها را در مسافت های مستقیم و طولانی به کار برد بدون آن که اتصالات زیادی نیاز باشد و این هم ازدیگر مزایای اقتصادی استفاده از این لولهها است.
و هرچه دانسیته این لوله ها بالا تر باشد مقاوت بالا تری دارند خواهد داشت و میتوان با حجم کمتر مقاوت مورد نیاز خود را فراهم کنیم.
- لوله های خرطومی پلاستیکی
این لوله ها کاملاً عایق و از جنس pvc هستند که در بسته ها ی ۱۵ متری و ۲۵ متری در قطر های مختلف در بازار موجود است، از این لوله در مناطق خشک و به صورت توکار استفاده می شود، انعطاف پذیری این لوله ها و ارزان بودن آن از محاسن این لوله ها و پایین بودن استقامت این لوله ها از معایب آن است.
- لوله های خرطومی فلزی یا فلکسی( فلکسیبل)
این نوع لوله ها که فولاد گالوانیزه هستند و قابل انعطاف و به صورت روکار استفاده می شود، استحکام بالا از مزایای این لوله ها به شما می آید.
مزایا، قابلیتها و معایب لولههای فلکسی
همانطور که گفته شد این نوع لولهها بهعنوان محافظ برای انواع کابلهای رسانا استفاده میشوند تا بتوانند آنها را در برابر عوامل بیرونی محافظت کنند.
از جمله مزایای این لولههای متوان موارد زیر را عنوان کرد:
- دارای مقاومت کششی و چرخشی بسیار خوبی هستند.
- لولههای فلکسی دارای انعطافپذیری بالایی هستند و میتوانند در کمتری زاویه ممکن خم شوند.
- در برابر فشارها، ساییدگی و انواع ضربات مقاومت بالایی دارند.
- توانایی تخلیه الکتریسیته ساکن به اتصال به زمین را دارند.
- طول عمر و ماندگاری خوبی دارند.
- در برابر عوامل محیطی مانند نور آفتاب و اشعههای فرابنفش و حرارت مقاومت بالایی دارند.
منابع:
- http://www.tavangostarco.com
- http://kalengi.ir
- https://shopsanat.com
- http://lsnone.com
امیدواریم این نوشته توانسته باشد اطلاعات مورد نیاز شما کاربران گرامی را در مورد انواع لوله های برق و ویژگی های هرکدام فراهم کرده باشد. نظرات خود را در مورد این مطلب با ما در میان بگذارید. اهالی نوژین کالا منتظر شنیدن نظرات شما عزیزان می باشند. |
دیدگاههای بازدیدکنندگان
احمد توکلی
ممنونم از مطلب با ارزش تون 🌹
1485 روز پیش ارسال پاسخ