محصولات مرتبط
سیم های افشان به دلیل داشتن رشته های نازک مسی متعدد، معمولاً در حین اتصال به وسایل الکتریکی، پراکنده شده و خطر اتصال به سیم های اطراف خود و در نهایت برق گرفتگی را به دنبال دارد یا خیلی وقت ها اتفاق افتاده است که به خاطر عدم اتصال درست سیم به سلول ترمینال برق، اتصال نامناسب باعث از کار افتادن وسایل الکتریکی یا شوک الکتریکی ناشی از آن منجر به سوخته شدن سیم و ترمینال می شود. به همین دلیل توصیه اکید مهندسین برق، استفاده از سرسیم یا وایرشوهای روکش دار در انتهای هر رشته سیم است تا علاوه بر نظم و ظرافت کار، ایمنی نیز در استفاده وسایل الکتریکی مختلف حاصل شود .سرسیم ها بسته به کاربردشان در اشکال مختلفی نظیر سوزنی، لوله ای (استوانه ای)، حلقه ای، دوشاخ، نری، مادگی(کولری) و... و از نظر ظرفیت قرار گیری سیم در دو نوع تکی و دوبل ساخته می شوند. بطور مثال برای اتصال یک رشته سیم به داخل ترمینال پریز برق باید از سرسیم تکی یا دوبل لوله ای استفاده شود و برای اتصال سیم ارت به بدنه تابلو برق از نوع حلقه ای.
از مزیت های عمده استفاده از سرسیم یا وایرشو در سیم کشی در مقایسه با اتصال مستقیم سیم می توان به چند مورد اشاره کرد:
1- اتصال مطمئن تر سیم به ترمینال
2- ایمنی بالاتر در عایق کاری اتصالات
3- مقاومت الکتریکی و گرمایی کم و خاصیت فنریت و ارتجاعی مناسب در برابر باز و بسته شدن پیچ اتصال ترمینال
4- عدم نیاز با تابانیدن سیم ها به یکدیگر در مواردی که دو رشته سیم باید در کنار یکدیگر در داخل ترمینال قرار بگیرند
5- سهولت و سرعت کار بالاتر
جهت استفاده از سرسیم، ابتدا اندازه سرسیم مناسب را انتخاب نمود و باید مقداری از روکش هادی سیم را از روی رشته های مسی سیم جدا کنیم. این مقدار بسته به کد مشخصه سرسیم که به صورت یک عدد چهار رقمی بر روی بسته بندی آن درج شده، متفاوت است. دو رقم سمت راست این عدد، میزان استاندارد لخت شده روکش سیم بر حسب میلیمتر است. بطور مثال اگر بر روی بسته بندی سرسیم 2.5 عبارت TE2510 درج شده بود، با توجه به دو رقم سمت راست این کد، شما باید حدود 10 میلیمتر از روکش سیم را جدا نمایید. در این حالت هم سیم بدون روکش از بدنه سرسیم بیرون نمی ماند و هم مقدار کافی سیم لخت شده در درون سرسیم جهت اتصال محکم تر قرار می گیرد. پس از انجام این کار با استفاده از آچار مخصوص، قسمت فلزی سرسیم تقریباً به شکل یک چهارگوش، پرس می شود. به همین سادگی سیم یا سیم های شما با حداکثر ایمنی، آماده اتصال به سلول های ترمینال وسایل برقی هستند.
از سرسیم های دوبل که با مشخصه TE بر روی بسته بندی آنها و شکل روکش کمی مستطیل شده، می توانیم آنها را بشناسیم، برای اتصال دو رشته سیم در کنار هم به یک سلول ترمینال استفاده می شود. با این سرسیم هم اتصال دو رشته سیم با یکدیگر برقرار می شود و هم کارایی سرسیم که قبلاً ذکر شد به آن اضافه می شود.
سرسیم های تکی دارای قسمت فلزی استوانه ای و روکش مخروطی شکل هستند و با حرف E در ابتدای کد مشخصه روی بسته بندی آن مشخص می شوند.
از سرسیم های حلقه ای نیز برای بستن سیم زیر یک پیچ هادی استفاده می شود. اتصال سیم ارت و نول به شینه ارت و نول از کاربردهای این نوع از سرسیم است. سرسیم حلقه ای معمولاً با دو مشخصه شناسایی می شوند: اولی سایز سیمی که در سرسیم قرار می گیرد و دومی سایز پیچی که در سوراخ آن قرار می گیرد. از سرسیم دوشاخ نیز برای همین منظور استفاده می شود با این تفاوت که نیازی به باز شدن کامل پیچ نمی باشد.
دیدگاه خود را بنویسید