فازمتر یا فازنما وسیله ای است که جهت تشخیص جریان الکتریکی استفاده می شود. فازمتر یکی از وسایل پرکاربرد در برق ساختمان است که برای تشخیص فاز از نول استفاده می شود. فازمترها دارای انواع مختلفی می باشند که در ادامه به معرفی هر یک خواهیم پرداخت:

  • فازمتر پیچ گوشتی

این فازمترها، نوع متداولی هستند که همه با آنها آشنایی داریم. فازمتر پیچ گوشتی در واقع یک پیچ گوشتی است که یک لامپ سیگنال در داخل خود دارد. در صورتی که سیمی دارای برق باشد، به محض تماس نوک پیچ گوشتی به سیم حامل جریان چراغ داخل فازمتر روشن می گردد.

  • فازمترهای دو سر

این نوع از فازمتر ها، دو قسمت دارند که یک سر آن یک پیچ گوشتی یا یک سیم لامپ دار است و در قسمت انتهایی آن یک سیم قرار گرفته است.

 قسمت جلویی آن به محل مورد تست تماس داده می‌شود و سیم قسمت عقبی را به جای آن که مثل مدل «یک سر» در دست بگیرند آن را مستقیما به زمین متصل می‌کنند. در صورتی که ولتاژی بین این دو نقطه وجود داشته باشد چراغ دستگاه روشن می‌شود.

  • فازمترهای دیجیتالی

این فازمتر دیجیتالی مناسب برای اندازه گیری برق با ولتاژ بین 12 تا 220 است و به راحتی می توان از آن استفاده کرد.

نحوه کار با فازمتر

همانطور که اعلام گردید فازمتر برای تشخیص سیم فاز از نول استفاده می گردد.

 نحوه کار نیز بدین صورت است که هر گاه نوک فازمتر را داخل یکی از خانه های پریز یا سر سیمی که برق در آن جریان دارد بگذاریم و انگشت دست را روی پیچ انتهایی دسته آن قرار دهیم، اگر لامپ آن روشن شد آن سیم فاز است و در صورتی که روشن نگردد سیم نول بوده و فاقد جریان برق خواهد بود.

فازمتر از لبه، عایق، مقاومت، لامپ نئون، فنر، پیچ، گیره و محفظه تشکیل می شود.

با توجه به معرفی کاربرد بالای فازمتر، وجود آن در هر خانه ای لازم و ضروری می باشد.